Skip to main content

Eesti Tervisemuuseumi ja Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ühine virtuaalnäitus viib eestlaste tervisliku elustiili lätetele

Virtuaalnäituse „Eestlaste tervisliku elustiili lätetel“ loomisse panustanud näituse avamisel kõrgkooli sisehoovis. 

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli aatriumis avati neljapäeval, 16. mail koostöös Eesti Tervisemuuseumiga loodud uus virtuaalnäitus „Eestlaste tervisliku elustiili lätetel“. Seekordne, järjekorras juba teine ühine näitus viib külastaja 1930. aastatesse. Kui täna teab pea iga eestlane, mis on tervisliku elustiili alused ja kust sellekohast infot leida, siis sajand tagasi oli pilt oluliselt segasem. Milliseid teadmisi omas eestlane tervislikust elustiilist, kust ammutas ta oma teadmisi ja millised olid populaarsed ilu- ning tervisenipid – just nendele küsimustele pakub näitus vastuseid.

Tervisemuuseumi teadur-kuraator Anna Rinaldo peab eriti tänuväärseks koostööd antud näituse valmimisel. „Osa näitusest põhineb Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli rakendusuuringu „Õenduse ajaloolise pärandi kasutamisvõimalusi tervise humanitaarkäsituse kontekstis“ töörühma uurimustööl. Kuna uurimistööd jäävad tihti kättesaadavaks ainult teksti kujul, siis käesolev näitus on hea näide sellest, kuidas kahe asutuse koostöös õnnestub leida võimalusi meditsiiniajaloo populariseerimiseks,” ütles Anna Rinaldo.

„1930. aastad olid täis muutusi, lootust ja väljakutseid. Euroopa eeskujul jõudis Eestisse uus suhtumine tervisesse, kehasse, hügieeni ja toitumisse. Futuristlik usk paremasse homsesse lõi fantaasiapildid külluslikust elust ja luksusest. Populaarsust kogus linlik elulaad, kuigi ühiskond oli traditsiooniliselt olnud agraarne. Paljud head tervisetavad, mida me tänapäeval enesestmõistetavaks peame, on alguse saanud just nendest aastatest. Selles mõttes oli näitust koostades tore tõdeda, et uus on sageli hästi unustatud vana,“ lausus näituse idee autor, Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse õppetooli professor Merle Talvik.

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli rektor Ülle Ernits lisas: „Tänud professor Merle Talvikule olulise teema eestvedamise eest! Öeldakse ju, et kes minevikku ei mäleta, see elab tulevikuta. Näitus ise oma sisuga peaks meid harjutama mõttega, et me täna justkui teame paremini kui minevikus – tuleviku võtmes oleme ilmselt oma tänaste teadmiste poolest samal positsioonil kui täna minevikku käsitlevat vaadeldes.”

Näituse tegemisse panustasid Merle Talvik, Taimi Tulva, Kristi Puusepp ja Ülle Ernits Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolist ja kõrgkooli vilistlane Jekaterina Milovanov. Eesti Tervisemuuseumi poolt andsid oma panuse Anna Rinaldo, Kersti Möldre, Eero Kruusmaa ja Maria Maasik.

Näitusega „Eestlaste tervisliku elustiili lätetel“ on võimalik tutvuda virtuaalnäituste keskkonnas Eesti Tervisemuuseumi kodulehel. Külasta näitust SIIN.