Skip to main content

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõud osalesid Soomes eriõdede õpetamise kursusel

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õenduse õppetooli õppejõud Kadri Kööp ja Jekaterina Šteinmiller osalesid 28. maist 2. juunini Soomes Turus rahvusvahelisel intensiivkursusel „Advanced Practice Nurse (APN) Educator Intensive Course“, kus saadud teadmised on aluseks eriõdede õpetamise arendamisel ka Eestis.

Nordplus APN-EDU võrgustik „Nordic/Baltic Advanced Practice Nursing Educators Network“ on välja töötanud intensiivkursuse õppejõududele, et tulevasi eriõdesid (APN) õpetavatel õdede koolitajatel oleksid oskused ja teadmised eriõe töös vajalike pädevuste hindamiseks. Intensiivkursusel osalesid õppejõud Soomest, Rootsist, Norrast, Islandilt, Taanist, Leedust ja Eestist. 

Kõikide koolitusel osalevate riikide esindajad andsid ülevaate eriõdede rollidest, väljaõppest ja riiklikust regulatsioonist oma riigis. Jagati kogemusi ja õpiti erinevate riikide praktikatest ning planeeriti rahvusvahelise võrgustiku järjepidevat arendamist. Koolituse moodulid hõlmasid eriõdede õpetamise raamistikku ja õppekavasid, kliinilist õenduspraktikat ning võimalusi õppetöö arendamiseks ja hindamiseks. 

Koolitusel saadud teadmised on aluseks eriõdede õpetamise arendamisel ka Eestis, et tulevased eriõed oleksid võimelised reageerima tööelu vajadustele, toetama elanikkonna tervisemuutusi ning uute erialaste rollide loomist. Et eriõe rolli täitmiseks vajalik ettevalmistus oleks kvaliteetne, peab eriõdede väljaõpe põhinema erinevate riikide õppejõudude ühisel arusaamisel eriõe põhipädevustest, mis suunavad eriõenduse õppekavade arendamist.