Skip to main content

See imeline hooldustöötaja. Intervjuu Pärsti pansionaadi hooldusjuhiga

Tantsuansambel esinemas Pärsti pansionaadi elanikele.

17. juulist 2. augustini on avatud vastuvõtt Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli kutseõppe õppekavadele. Vastuvõtt toimub ka hooldustöötaja õppekavale (õppetöö Tallinnas eesti keeles, Kohtla-Järvel eesti keeles ja vene keeles). Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli kutseõppe õpetaja Birgit Nicolau Costa vestles Pärsti pansionaadi hooldusjuhi Thea Leimanniga hooldustöötaja elukutsest. 

Kas teadsid, et:

  • 2030. aastaks kasvab hõive sotsiaaltöö valdkonnas ligikaudu 20%.

  • Kõige enam on sotsiaaltöö valdkonnas perioodiks 2023–2030 juurde vaja hooldustöötajaid (OSKA tööjõu raport).

  • Hooldustöö ei ole seotud ainult eakatega – tulles õppima hooldustöötajaks, õpid töötama kõikide vanusegruppidega (näiteks lastega peredega) nii hoolekandeasutustes, tervishoiusüsteemis kui ka kodus.

  • Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli pakutav õpe on kõrge kvaliteediga. Selle tõenduseks on mitmed riiklikud tunnustused ning edukalt läbitud kvaliteedihindamised.

  • Hooldustöötajaks õppides on võimalik taotleda tasemeõppes osalemise toetust. Rohkem infot tasemeõppes osalemise toetuse kohta leiate Eesti Töötukassa kodulehelt.

Aga mida teeb hooldustöötaja? Vestleme Viljandimaal asuva Pärsti Pansionaadi hooldusjuhi Thea Leimanniga. 

Milline näeb välja hooldustöötaja tööpäev?
Thea Leimann: „Hooldustöötaja tööpäev algab varakult – meie asutuses juba kell seitse. Kõigepealt abistame oma elanikke hommikuste hügieeniprotseduuridega, anname vajalikud ravimid. Kell kaheksa on meil igal hommikul väikene koosolek, et saada ülevaade, kuidas eelmisel päeval läinud on. Pärast seda hakkavad meie pansionaadi elanikud sööma ja oleme uhked, et meie asutuses tuleb toit oma köögist! Keda vähegi on võimalik aktiviseerida, tuleb sööma ühisesse söögituppa. Seejärel hooldustöötaja koristab köögi ning elanikud saavad pärast söömist veidi puhata. Umbes 10.30 algavad erinevad tegevused, kuhu hooldustöötajad klientidel siirduda aitavad – nt võimlemine, taipoks ja paljud teised tegevused vastavalt inimese soovile/võimekusele. Esmaspäeviti käib meil majas ka kirikuõpetaja, keda elanikud väga ootavad ning kolmapäeviti või reedeti ettelugeja, kes samuti on väga oodatud.
Siis on juba lõunasöök, uued hügieeniprotseduurid ning pärastlõunased tegevused. Päev möödub kiirelt, kuna töö on intensiivne ja liikuv. Hooldustöötaja ametikohal saab kindlasti täis ka päevane soovitatud sammude arv.“

Mis teeb hooldustöötaja eriliseks?
Thea Leimann: „Kindlasti see, et need inimesed on väga suure empaatiavõimega. Seda on meie töös kindlasti vaja, kuna tahame pakkuda inimesele, kes meie juures on, võimalikult kodust tunnet – seetõttu kutsume neid ka elanikeks, mitte klientideks. Kindlasti ka see, et hooldustöötajal oleksid oskused ja kvalifikatsioon – kuidas eakale läheneda, suhelda, ergonoomiliselt inimest tõsta – see kõik on osa inimväärse hoolduse pakkumisest.“

Kuidas saaksime rohkem inimesi just hooldustöötaja ametikohale?
Thea Leimann: „Eriala nime muutus – noored pelgavad hooldaja ametinimetust ja näiteks tegevusjuhendaja tundub mainekam. Meil võiks ka olla hooldustöötaja ametinimetuse asemel hoopis sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna spetsialist. Kindlasti on oluline ka pidev palkade tõus – hooldustöötaja võiks saada samuti Eesti keskmist palka. Tore oleks, kui erialale tuleks tööle rohkem noori, sest meie asutuse töötajate keskmine vanus on kuuekümne eluaasta juures.“

Kellele sobib hooldustöötaja elukutse?
Thea Leimann: „Inimesele kelle on suur süda ja kes on empaatiline. Kõike muud saab õppida!
Kindlasti on hooldustöötaja töö ka paindlik, sest töötame graafiku alusel. See on ka elukutse, kus on alati tööd. Hooldustöötaja töös on palju suhtlemist nii elanike kui ka nende lähedastega ja seegi teeb selle elukutse huvitavaks. Nagu me omakeskis ütleme, et tuleme igapäevaselt tööle justkui oma teise koju, kus ees on ootamas meie vanemad/vanavanemad.“

Pärsti Pansionaadi kohta saad rohkem lugeda nende kodulehelt.

Üks tähelepanek veel Pärsti Pansionaadi kohta: kõik töötajad naeratasid. Seega, oluline on ka tööandja roll oma töötajate väärtustamisel!

Kui tundsid end ära, et hooldustöötaja amet on just sulle, siis kandideeri kohe – vastuvõtt kutseõppe õppekavadele on alanud ja kestab veel kaks nädalat 2. augustini.

Vastuvõtu kohta saad rohkem infot SIIT.