Skip to main content

33. ICM-i kongress tõi kokku tuhandeid ämmaemandaid üle maailma

Riin Rosenperk Balil 33. rahvusvahelisel ämmaemandate kongressil ICM Triennial Congress.

11.-14. juunil toimus Indoneesias Bali saarel 33. rahvusvaheline ämmaemandate kongress ICM Triennial Congress. Kongressil ettekandega esinenud Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ämmaemanda õppekava õppejõud Riin Rosenperk võtab kokku sündmuse, mis tõi kokku tuhandeid ämmaemandaid üle maailma eri riikidest, sealhulgas ka Eesti ämmaemandad.

„Kongressi ühtne teema oli „Together again, from evidence to reality“. Lisaks imelisele loodusele oli Bali saarel imeline vastuvõtt ja ääretult külalislahked ja rõõmsameelsed elanikud, kes sealse kuumuse igati talutavaks ja meeldivaks muutsid.

Osalesin kongressil poster-ettekandega „Expectations and needs of women for the maternity care service and the postpartum home visit“ ning temaatiliselt oli ettekandes kajastatud aktuaalsus järjepideva emadushooluse tagamisel kogukonnas. Kongressil käsitletud erinevatest teemadest oli sel aastal fookuses kogukondliku ämmaemandusabi teenuse olulisus, selle arendamine ja interdistsiplinaarne tihe koostöö ämmemandate kui eriala tippspetsialistide vahel. Kogukond ja sellest lähtumine oli kongressi läbiv võtmesõna ning eraldi märgiksin ära ka ämmaemandate rolli kogukonna ühtehoidmisel ja selle tugevdamisel kogu maailmas.

Kolme sisutihedat ja pikka päeva täitsid ettekanded, töötoad ja paneeldiskussioonid ämmaemanduses hetkel aktuaalsetel ja olulistel teemadel. Keskenduti ämmaemandate kui oma eriala professionaalide väärtustamisele, õiglase ja väärilise töötasu ja palgapoliitika edendamisele, omavahelisele koostööle ja enda hoidmisele ning läbipõlemise ennetamisele. Paneeldiskussioonidel jagati kogemusi nii indiviidi kui ka erialaühingute tasandil, sealhulgas toimusid mitmed arutelud ja ettekanded ämmaemandate väljaõppe ja haridustaseme parendamise ja rahvusvahelistumise teemal. Töötubades keskenduti praktiliste oskuste ja õppevahendite kasutamiskogemuse edasiandmisele ja refleksioonile ning ämmaemanda eriala õppuritele loodud simulatsioonülesannete analüüsiks pakkusid uusi lahendusi digitaalsed lahendused, mis toetavad iseseisvat ja motiveeritud õppimist.

Kongressil kajastati läbivalt ka ämmaemandate olulist rolli poliitilistes otsustes ja seadusandluses osalemisel, et suunata ja anda vajalikku sisendit maailma eri riikide tervishoiupoliitikas tehtavate  otsuste osas, mis väärtustavad ämmaemandust, naise- ja perekesksust ning toetavad ämmaemandusabi teenuste kättesaadavust, tagamist ja parendamist, seda ka kriitilistes sõja- ja eriolukordades.

Olen ütlemata tänulik Tallinna Tervishoiu Kõrgkoolile ja Eesti Ämmaemandate Ühingule abi ja toetuse eest, et sain esindada oma kutseala ja õppeasutust rahvusvahelisel ämmaemandate kongressil ICM Triennial Congress 2023 Indoneesias Balil ning loodan taaskord osaleda konressil Lissabonis aastal 2026."